Vad kan man göra i en orolig tid?
- spiritmindadm
- 3 mars 2022
- 4 min läsning
Idag den 3 mars 2022 vaknade jag med en kraftig olustkänsla i min kropp. Och om man tar del av media och olika folkundersökningar så är jag inte ensam om den känslan. Det är många där ute i vårt vackra land som är oroliga men inte vill prata högt om det. Så jag tänkte för mig själv, vad kan man göra för att stilla denna olustkänsla och oro?
Bör man bara vara tyst och hålla tankarna för sig själv, eller förtränga det helt eller är det bättre att prata om det? Men om man pratar om det, ökar man varandras oro eller stillas oron när man känner att man inte är ensam? Vad känner Du? Skriv gärna en kommentar
Det jag kände att jag behövde göra var att lägga kort på hur kan man stilla sin olust i denna tid. Så jag valde ut tre kortlekar OSHO Zen Tarot, Gaia Orakelkort och Mystical Shaman Oracle. Sen tog jag ett kort från vardera kortlek se bilden.

Så budskapet från universum till oss alla, om hur vi kan stilla vår oro i vårt nuvarande världsläge är följande:
Vi lever nu i en tid av osäkerhet där vi har en stor påverkan från en person som för mig symboliserar ytterligheten av kränkthet, självhävdelse och den negativa aspekten av Narren- dåren. Då behöver vi andra hitta den positiva aspekten som motkraft. Vi behöver ha tillit till att allt kommer att lösa sig på bästa sätt för mänskligheten.
Så oavsett om Du har haft ett lätt liv eller ett svårt liv. Oavsett om du har ett positivt, realistiskt eller pessimistiskt synsätt, ha tillit! Försök att undvika att bygga murar kring dig själv. För tiden är här att för att öppna upp våra hjärtan för våra inre ljus och varandra.
Oavsett vem du är, oavsett vilken status och titel du har så spelar bara våran inre kärna roll nu. Vår kärlek och omtanke för varandra. Vi kan som under pandemin få se nära och kära, grannar och främlingar bete sig på sätt vi inte känner igen. Tänk då med hjärtat. Det är troligen rädsla och självförsvar som får personen att bli förändrad.
Vi behöver sluta att hävda vår åsikt på sociala medier. Vi behöver inte gilla det vi ser och hör. Vi behöver inte hålla med, men vi kan sluta ifrågasätta andras oro, hävda oss med aggressiv och självhävdande ton, elakheter och hat. Vi behöver få en mer förståelse och empati för varandra. Vi behöver öka vår förmåga att mentalisera.
Vad menar jag med mentalisering? Jo förmågan att sätta sig in i hur andra KAN tänka och känna.
Exempel 1: Elsa är rädd för spindlar men älskar hundar så är det lätt att tänka att alla älskar hundar. "-Vilken fånig person som är rädd, min hund är ju så snäll" Men om man mentaliserar då tänker Elsa "-Jag är ju rädd för spindlar. Hen kanske är lika rädd för hundar, så jag drar i hunden mot mig och håller avstånd av respekt"
Exempel 2: Elsa känner sig helt lugn i nuvarande världsläge, hon tror inte att det kommer hända något. Men hennes vän Lisa är jätte rädd. Då kan Elsa tänka "- Lisa är rädd nu så jag lyssnar på henne utan att komma med råd eller åsikter som kan upplevas förminskande, och bara finns där som en vän. Jag kanske kan hjälpa henne att hitta på något som skingrar hennes oro en stund"
För om vi nu använder oss av vår samtids kunskap om psykologi, då vet vi att vi kommer få människor i vår närhet som flyr, fäktar och fryser. Människor som kommer vara rädda, andra som förtränger oro och projicera sina känslor och tankar på andra. En del människor som inte verkar bry sig och andra människor som blir utåtagerande. Och vi hjälper inte varandra genom att hävda vår egen åsikt samt gå till motattack mot andras.
Självklart behöver vi kunna diskutera, men det är stor skillnad på diskussion och argumentation och debatt vilket Staffan Hultgren beskriver i Tid för samtal, Liber 2013. En debatt fokuserar på att övertala varandra. Vid en diskussion då finns en vilja att veta hur motparten kom fram till sin åsikt och vid en dialog då vill man utveckla sina egna tankar och lyssnar då på motparten på ett mottagande sätt, med viljan att verkligen förstå och kanske till och med utvecklas.
Och självklart skall vi kunna hålla våra personliga gränser, men då tror jag att det i nuläget är bättre att bara backa, släppa det och tänka att " Hen mår inte bra nu, detta är inget att bråka om, jag backar så tar vi ett omtag när hen mår bättre" Än en gång känn in var personen är. Tänk efter en extra gång: "-Är det verkligen rätt tillfälle att kunna få en konstruktiv dialog?"
För vi är i förändringarnas tid vare sig vi vill eller inte. Vi behöver släppa tankar om självhävdelse, egoism, polarisering och förstå att vi har olika synsätt baserat på våra livserfarenheter samt att synsätten kan förändras över tid. Så släpp gamla vanor. Släpp gamla oförrätter. Släpp egot och gå istället mot empati och ödmjukhet för att andra kan ha en annan sanning. Samt att sanningen för både Dig och motparten kan vara en helt annan i morgon.
Ta hand om er själva och varandra
Stor kram från mig <3
Ulrika
Comments